Tehnologii moderne | Tratament

Implantul dentar și Gnatologia: Care este legătura?

Implantarea a devenit o parte indispensabilă a stomatologiei în cazul lipsei unuia, a doi sau, în cazuri extreme, a tuturor dinților unui pacient. Atunci când ne gândim să punem un implant, alegem clinica în funcție de cerințele și posibilitățile noastre. Iar când vine vorba de sănătatea noastră, am avut și v-om continua întotdeauna să avem încredere în medicina Germană. La fel se întâmplă și în cazul implanturilor dentare: clinica noastră a ales tehnologiile germane și elvețiene pentru implantare. Este vorba despre implanturile germano-elvețiene ICX și implanturile elvețiene STRAUMANN. Despre calitatea implanturilor STRAUMANN s-a scris mult pe internet și dvs. puteți găsi informații despre ele.

Acum vă voi povesti despre cele mai populare implanturi ICX la clinica Denta Vita. Implanturile germane ICX au eliminat mulți dintre concurenții locali din Germania și au ajuns pe locul 4 în vânzări pe piața germană. Aceasta vorbește despre calitatea înaltă a acestui implant, apreciat de medicii germani timp de zeci de ani de practică. Este fabricat din titan laminat la rece Grad 4 și a fost certificat de organizația germană independentă CLEAN IMPLANT, garantând o suprafață extrem de curată a implantului ICX. Aceste implanturi sunt produse exclusiv în Germania.

În protetica pacienților noștri folosim doar componente originale (abutmente, multi-unituri, Ti-base și șuruburi pentru conectare). În niciun caz nu folosim replici (componente contrafăcute). Replicile sunt adesea utilizate în alte sisteme de implantare pentru a reduce costurile. Aceste replici pot fi mult mai ieftine, dar sunt fabricate din materiale de calitate dubioase, care pot provoca alergii, curenți galvanici și, în plus, pot să nu fie suficient de precise. Acestea nu oferă o conexiune precisă cu implantul, ceea ce poate duce la slăbirea acestuia și la pătrunderea microorganismelor  patogene, provocând periimplantită (inflamația în jurul implantului și resorbția osului). Probabil cunoașteți zicala că „brânza gratuită există doar în capcana pentru șoareci”. Fiți vigilenți!

În plus, medicii noștri folosesc principiile gnatologiei în protetică. Medicul nostru șef, Serghei Suhan, a studiat gnatologia timp de 4 ani la Universitatea Medicală din Viena – VieSID.

Ce este gnatologia?

Gnatologia este știința care studiază mecanismele de masticație, înghițire, articulație, respirație și managementul stresului, adică morfologia, anatomia, fiziologia, patologia și terapia organelor cavității bucale, în special forma și poziția maxilarelor, a dinților și a organelor vitale și legătura lor cu întregul organism.

Ce tratează un gnatolog?

Cel mai important element al aparatului masticator este articulația temporo-mandibulară (ATM). Mișcările mandibulei sunt rezultatul unei interacțiuni complexe între mușchii masticatori, articulațiile temporo-mandibulare și dinți, fiind reglate de sistemul neuro-muscular.

Principala cauză a disfuncției ATM este ocluzia incorectă, determinată de protezarea incorectă cu coroane sau fațete, plombe plate sau înalte, defectele unice și multiple ale arcadei dentare (lipsa dinților), ceea ce duce la înclinarea dinților și modificarea contactelor dintre ei, traumatisme ale mandibulei, mușcătura incorectă, uzura patologică a dinților. Toate acestea duc la reducerea înălțimii mușcăturii (ocluziei) sau la modificări ale contactelor ocluzale ale dinților.

Din acest motiv, atunci când protezăm, analizăm cu atenție întregul aparat masticator și ocluzia și abia apoi recurgem la implantare în zona lipsei dentare. Acest lucru este extrem de important, deoarece lipsa unui dinte duce la adaptarea întregului sistem dento-maxilar și a organismului la noua situație, de obicei deja bolnavă. Nu observăm aceste schimbări deoarece ne adaptăm treptat la ele. Însă, atunci când protezăm, facem modificări în arcada dentară într-un timp scurt. Noi am ajuns în această situație într-o perioadă îndelungată, dar dorim să protezăm rapid, în doar o săptămână.

Și atunci pot apărea probleme: dureri în mușchii masticatori, gât, coloana vertebrală, tinitus (zgomote în urechi), dureri de cap și cervicale, somn superficial, iar într-un timp scurt după protezare coroanele sau punțile dentare pot deveni instabile sau chiar fracturate. Acest lucru se poate datora prezenței unei coroane ceramice rigide noi pe traiectoria mișcării mandibulei, care s-a format cu timpul prin adaptare și care poate duce la consecințe grave expuse mai sus.

Spre deosebire de un implant, un dinte are un ligament circular  periodontal (un mic spațiu între rădăcina dintelui și os) care îi permite să amortizeze și să se adapteze la situații. Un implant dentar, însă, este fixat rigid în os și nu poate amortiza. Din acest motiv, medicii noștri evită coroanele din zirconiu integral  pe implanturi, deoarece zirconiu nu se adaptează prin abraziere și uzează agresiv dinții antagoniști (din cealaltă arcadă). Deci, aceasta este foarte dăunător atit pentru implantul pe care este amplasat cît și pentru antagoniști.

Cunoștințele noastre obținute la Școala de Gnatologie VieSID din Viena le permit medicilor și tehnicienilor dentari din clinica noastră să realizeze structuri pe implanturi care să se adapteze ușor la noile condiții și să evite astfel complicațiile în jurul implantului și în organism în ansamblu. Aceasta se numește abordarea gnatologică în tratamentul pacienților stomatologici, fie că este vorba de o mică plombă, fie de o reabilitare totală pe fațete sau protezare cu coroane ceramice pe implanturi.

Pentru mai multe informații referitoare la cazul DVS. de implantare sau protezare, puteți suna la telefon: +37379999033