Extirparea pulpei dentare fără durere
Carii avansate sau traumatisme neașteptate ale dinților pot cauza durere. La început, se dezvoltă sensibilitatea la cald sau la rece, simțiți durere la atingere sau mușcare, apoi apare o durere acută sau persistentă care radiază spre tâmplă sau ureche și acoperă maxilarul.
Structura unui dinte
Pentru a înțelege cum apare durerea, vom privi la structura unui dinte, care constă din mai multe tipuri de țesuturi:
- smalț dur, neted și durabil;
- dentina este un țesut puternic, dar poros;
- pulpă moale țesută din vase și țesut nervos, localizată în centrul coroanei și canalelor. „Nervul dintelui”, adică pulpa hrănește țesuturile dintelui din interior și asigură reînnoirea lor.
Atunci când integritatea smalțului este încălcată, bacteriile pătrund adânc în dentină, în pulpa și canalele radiculare, provocând un proces inflamator, care cauzează durere. Cei mai nerăbdători pacienți sunt gata să extragă imediat un dinte ce doare.
Motivele pentru depulpare
Depulparea rezolvă toate problemele, adică trebuie să extirpați pulpa dentare. Un dinte fără pulpă se întunecă la culoare și devine mai fragil, dar poate dura încă foarte mult timp.
Conservarea parțială a pulpei este posibilă atunci când se tratează o cavitate carioasă profundă pe fundalul unei sensibilități reduse la schimbările de temperatură. Este cel mai des folosită în stomatologia pediatrică pentru tratamentul dinților de lapte.
În cazul în care se dezvoltă parodontită sau pulpită, este indicată extirparea completă.
Mulți se întreabă: cât este de dureros să-ți extirpezi pulpa (nervul)?
Extirparea pulpei se face sub anestezie generală sau locală, astfel încât pacientul nu simte nici un disconfort în timpul acestei operații. De asemenea, este posibilă extirparea pulpei prin sedarea cu „gaz de râs” (oxid nitru), această metoda este de asemenea utilizată în clinica Denta Vita. Noi mai folosim și DENTAL VIBE petru a nu simți durerea în timpul injectării anesteziei.
Cum se face depulparea dintilor
Specialiștii noștri efectuează extirparea pulpei dentare fără arsenic (pastă arsenică) într-o singură vizită cu ajutorul microscopului german Karl Kaps. La etapa pregătitoare, se efectuează o tomografie dentară, pentru a evalua cu exactitate situația și a planifica corect tratamentul.
Procedura de extirpare:
- Se administrează anestezie și se pune un cofferdam/baraj de cauciuc.
- Coroana este găurită până în camera pulpei.
- Țesutul nervos este înlăturat cu instrumente speciale. Periodic, zona de lucru este spălată cu soluție de hipoclorit de sodiu pentru a curăța și dizolva complet pulpa și, în același timp, pentru a extinde canalele cu instrumente endodontice. Această etapă durează aproximativ 30-40 de minute.
- Întregul proces se desfășoară sub controlul tomografiei dentare și al localizatorului apexului, pentru a exclude îndepărtarea materialului din apexul rădăcinii și îndeosebi pentru a împiedică umplerea canalului rădăcinii la apex.!!!
- Etapa finală este uscarea și umplerea lor cu pastă de etanșare și MTA. Se instalează un sigiliu fotopolimer permanent.
Extracția pulpei dinților: consecințe
În mod normal, un dinte fără pulpă nu doare. Cauzele disconfortului persistent după o perioadă îndelungată trebuie căutate în țesuturile adiacente sau în calitatea proastă a lucrărilor de îndepărtare și sigilare a canalele.
1. Durere în dintele mort
Toți pacienții simt un disconfort în primele 2-3 zile după procedură. Acest lucru se datorează faptului că, în ciuda extirparea pulpei din canale, în țesuturile care înconjoară dintele mai există terminații nervoase sensibile. În timp, ele își pierd și capacitatea de a percepe semnale.
2. Durere în dinte atunci când este apăsat fără pulpă
Dacă durerea apare la ceva timp după scoaterea pulpei, trebuie să fiți atenți la starea gingiilor sau a sinusurilor maxilare. O consecință a inflamației sinuzitei sunt acumulările purulente se formează în sinusuri, însoțiți de o durere în dinții rândului superior. În cazul gingivitei și parodontitei, coloniile bacteriene ce se dezvoltă distrug ligamentul parodontal, formând un abces sub gingie, care apasă pe țesuturile înconjurătoare, emanând durere în dintele mort.
Un disconfort de mușcătură permanentă poate fi cauzat de o obturație (plombă) prea mare, care suprasolicită ligamentele care țin dintele în alveolă.
3. Durere de dinți la o lună după scoaterea pulpei
Dacă, la o lună după extirpare, continuați să simțiți durere, aceasta se poate datora:
- infecției în canal care provoacă inflamații ca urmare a unei obturații/plombe neermetice, clătirilor necalitative sau ca urmare a contaminării cu obiecte străine ca instrumente;
- o reacție alergică la materialul de umplere;
- inflamația pulpei dentare apare datorită îndepărtării incomplete a acestuia;
- durerii dintelui adiacent, în care apare o inflamație acută (aceasta poate fi similară și cu inflamația pulpei trigeminal după tratamentul dinților).
Înrăutățirea sănătății poate fi cauzată și de inflamația rădăcinii unui dinte fără pulpă ca urmare a perforației sale atunci când tratamentul acordat a fost necalitativ.
Această situație poate fi însoțită de febră și umflarea obrazului sau gingiei adiacente. Pentru a opri abcesul, este bine să nu amânați, ci să mergeți urgent la clinică.
În clinica Denta Vita puteți extirpa pulpa dentară fără durere. Aici la dispoziția DVS sunt cei mai buni specialiști, care vor rezolva cu atenție și calificat orice problemă. Tehnicile avansate și echipamentele moderne, cunoștințele și experiența profesioniștilor noștri sunt cheia unui tratament stomatologic de înaltă calitate, fără durere și disconfort.