Sensibilitatea dentară: cauze și tratamente
Sensibilitatea dentară crescută este una dintre cele mai frecvente probleme, care poate fi cauzată de lucruri obișnuite: fie că folosiți o perie prea dură, consumul frecvent de dulciuri sau de băuturi carbogazoase zaharoase. În unele cazuri, hiperestezia dentară poate dispărea peste ceva timp și poate fi o consecință a proceselor naturale din organism. Experții clinicii noastre stomatologice vă vor informa care sunt cauzele sensibilității dinților și ce să faceți într-o astfel de situație.
Ce este sensibilitatea dentară
Sensibilitatea severă dentară apare de obicei ca o consecință a expunerii dentinei de sub smalț. Dentina este partea țesutului dentar de deasupra pulpei cu numeroase terminații nervoase. Sensibilitatea este o consecință a subțierea smalțului dinților sau a înăbușirii semnificative a gingiilor.
Sensibilitatea dinților frontali este cea mai des întâlnită. Durerea poate apărea pe unul sau mai mulți dinți simultan și este declanșată de mâncarea și băuturile reci, calde și consumul de alimente dulci sau acre. Adesea, hiperestezia smalțului este un proces scurt și durerea scade până la următorul consum de alimente iritante.
Pentru a determina adevăratele cauze ale sensibilității, trebuie să vă consultați cu un medic. Dentistul va efectua o examinare și va evalua gradul de expunere al dentinei. Deseori un dinte sensibil este un indicator al cariilor, parodontitei.
Notă! Schimbarea radicală a nivelului hormonal poate provoca hiperestezie. Prin urmare, stomatologii observă adesea sensibilitatea dentară în timpul sarcinii și în timpul menopauzei. În aceste cazuri, este suficient să restabiliți metabolismul mineral corect în organism. Problema va dispărea după ce veți lua suplimente alimentare sau complexe minerale și de vitamine prescrise de un specialist.
Sensibilitatea crescută a dinților – motivele pot fi diferite, și anume:
- Boli ale gingiilor.
- Obturația (plomba) sa uzat.
- Deteriorarea mecanică a dintelui.
- Dezvoltarea cariilor.
- Subțierea smalțului.
- Radacina dentara expusă.
- Folosirea periei de dinți rigidă.
- Periajul incorect al dinților.
- Consumul frecvent de dulciuri, sodă, alimente acre.
- Tehnici agresive de albire.
În cazul în care aveți instalate microproteze, medicul trebuie să verifice în mod obligatoriu fațetele – sensibilitatea dentară poate fi cauzată și de acestea.
Ce puteți face acasă
Sensibilitatea dentară poate fi ameliorată și acasă, cu condiția ea să fie o consecință a expunerii dentinei. În acest caz, trebuie să vă revizuiți dieta și să vă ajustați igiena orală.
- Schimbați periuța de dinți – folosiți o perie moale sau începeți să utilizați o perie sonică.
- Reduceți cât mai mult posibil consumul de alimente acre și zaharoase.
- Mâncați mâncare la temperatura potrivită – nici prea caldă, nici rece.
- Alegeți o pastă moale, cu un indice redus de abrazivitate (pentru dinți sensibili).
- Evitați frecarea excesivă și presiunea pe smalț când curățați dinții.
- Clătiți gura cu apă caldă după fiecare masă.
Aceste recomandări vor ajuta la desensibilizarea temporară, dar nu vor elimina necesitatea de a consulta un dentist. Dacă problema se datorează cariilor dentare, atunci veți avea nevoie de tratament în timp util. Iar în cazul bolilor gingivale, este indicată curățarea igienică profesională a cavității bucale.
Tratamentul profesional al sensibilității dentare
Pentru a rezolva problema hiperesteziei, medicii folosesc lacuri speciale de protecție cu fluor pentru a închide porii microscopici formați în smalț și golurile canalelor dentinei. De asemenea, sunt aplicate suplimentar preparate cu fluor, calciu, magneziu, create nemijlocit pentru a întări stratul de smalț.
Una dintre cele mai eficiente proceduri într-o clinică dentară este aplicarea unui material compozit, care are ca scop etanșarea stratului de dentină expus. Stratul format acționează ca o barieră între smalț și iritanți agresivi – frig, căldură, perii, alimente acre și dulci.
Dinți prea sensibili – se recomandă utilizarea unui dispozitiv de protecție bucală specială. El este umplut cu gel sau o soluție cu un conținut ridicat de fluor. Țineți protecția în gură timp de 5 minute. În acest timp, întreaga dentiție va fi saturată cu fluor, ceea ce produce un efect de durată de întărire a smalțului.
Dacă aveți o sensibilitate ridicată dentară sau sensibilitatea unui dinte, specialiștii clinicii Denta Vita vor stabili cauzele acestei probleme și vor recomanda metode eficiente de tratament în cazul Dvs. Vizitați clinica noastră și noi vă vom ajuta să vă păstrați și să vă restaurați dinții Dvs.