Gnatologia

Descoperă echilibrul gnatologic pentru sănătatea ta oro-cranio-cervicală


Ce reprezintă gnatologia?

Ce este gnatologia?


Ce este gnatologia?


Gnatologia este o latură a stomatologiei, care studiază norma și patologia complexului stomatognat (organul masticator) și se ocupă de prevenirea, diagnosticul, tratamentul și stabilirea echilibrului biologic la nivelul acestuia.
 Concret, gnatologia se ocupă de managementul clinic al disfunctiei oro-cranio-cervico-faciale și al problemelor functionale la nivelul ATM (articulația temporo-mandibulară) în timpul mișcărilor mandibulare, masticației, deglutiției, respirației, foneticii, bruxismului (stresmanagementul) etc…

Cing e nevoie de medical gnatolog?


Cing e nevoie de medical gnatolog?


Medicul gnatolog poate să vă ajute când aveți dureri de cap, insomnie, spasme sau dureri cervicale, dureri, clicuri (pocnituri), cripitații în ATM (articulația temporo-mandibulară), discomfort sau delimitare (blocare) de deschidere a gurii, asimetrie facială, deviație în timpul deschiderii și înciderii gurii și când un tratament la chineziolog sau osteopat nu vă ajută pentru mult timp, deoarece problema inițială vine din regiunea organului masticator.

Ce tratează medicul gnatolog?

Medicul gnatolog tratează sau previne disfuncțiile ATM (articulația temporo-mandibulară).

Cu ce metode te tratează medicul gnatolog?

Medicul gnatolog aplică toate metodele de tratament: Condilografia (axiografia) și Splintterapia pentru repoziționarea în spațiu a poziției mandibulei care la rândul său duce la balansarea sistemului neuro-muscular a regiunii capului și gâtului și asigură decompresia în ATM.

Nu sunteți sigur ce opțiune este potrivită pentru Dvs.?

Solicitați un apel și vom fi fericiți să vă sunăm înapoi sau

Cu se fixează efectul tratamentului gnatologic?


Medicul gnatolog fixează efectul tratamentului gnatologic la început pentru 1-6 luni prin splintterapie – se confectionează o gutiera (capa terapeutică specială). Apoi dacă e nevoie se implică medicul ortodont pentru lichidarea blocajelor provocate de dinți prin alinierea corectă a arcadelor dentare. Și finalizarea fiecarui tratament gnatologic sau ortodontic o efectuiază medicul stomatolog ortoped-gnatolog în relație strânsă cu tehnicianul dentar cu cunoștinte gnatologice, prin crearea noii geometrii funcționale a ocluziei (relațiile dintre dinții maxillei și mandibulei) cu owerlay-uri, semicoroane, coroane, fațete dentare din ceramica integrală.
De ce nu cu restaurări dentare din material fotopolimer? Deoarece acesta chiar și dacă conține particule din ceramică, totuși umplutura e din compozit (plastic), care la scurt timp se abraziază și cedează din forma funcțională. Și cel mai important este că pierdem din inalțimea dinților, ceia ce însemnă că pierdem din suportul ocluzal creat pentru poziția terapeutică confortabilă pentru pacient.

Cu ce instrumente lucrează gnatologul?

1

Condilograful Cadias4, Gamma Dental (Austria)

Cu congilograful medicul determină axul individual al condilelor mandibulei. Aceasta e necesar pentru ca masuratorile de mai departe din Articulator sau Variator sa coincida cu miscarile in spatiu a pacientului. După determinarea axului individual a pacientului ce înregistrează digital mișcările funcționale ale mandibulei: poziția de repaus funcțional, protruzia-retruzia, mișcarea în stânga apoi în dreapta, descghiderea-închiderea, cum pacientul rugumă și înghite alimentele, cum bruxează, cum vorbește. Toate aceste înregistrări sunt necesare pentru a înțelege ce se întâmplă în ATM în dinamică(!) și cum putem poziționa mandibula în spațiu cu o precizie de zecimi de milimetru pentru a îmbunătăți starea fizică și psiho-emotională a pacientului.

2

Cefalometria dinamică

Este o radiografie cu axul și planul Axio-orbital al pacientului individuali (!). Aici noi putem modela virtual diferite situații clinice pentru a prognoza un tratament de succes.

3

Variatorul Gamma Dental (Austria)

Acest aparat ne ajută să trecem datele modelate virtual în date analog (pe viu). Și obținând niște blocuri interdentare-intermaxilare, putem să le testăm pe pacient și să analizăm imediat starea pacientului sau mai bine zis reacția lui la modelarea noastra virtuală(!).

4

Articulatorul Gamma Dental (Austria)

Cu ajutorul acestui aparat funcțional și programabil, care repetă în tocmai mișcările mandibulei pacientului nostru, tehnicianul dentar modelează lucrarea definitivă functional și estheticîn poziţia terapeutică confortabilă pentru pacient.

Consultația primară în gnatologie: analize și evaluări detaliate

Cum decurge consultația?

La consultația primară medicul gnatolog va analiza Tomografia și Rezonanța Magnetică a ATM. Va purta o discuție privind starea de sănătate generală și stomatologică. Va palpa și va determina starea mușchilor sistemului dentomaxilar şi posturali în regiunea gâtului.

Unde am studiat gnatologia?

Gnatologia am studiat-o la Universitatea de Medicina din Viena Vie SID – Viena School of Interdisciplinary Dentistry. Am studiat timp de 4 ani și am finalizat cu succes Basic Curiculum, Advanced Condilography, 3D Cours, Therapy Continuum. Aceste cunoștințe ne ajută în clinică să analizăm mai profund starea pacientului cu reabilitarea lor holistică la nivel de întreg organism. Deja fiecare plombiță, coroniță, implant dentar, sau reabilitări totale pe implanturi All in X sau cu fațete dentare, la noi în clinică se realizează prin prizma gnatologiei contemporane.

De ce VieSID?

Gnatologia există de mai mult de 125 de ani. Dea lungul acestor ani au fost multiple încercări de a crea ceva mai benefic pentru pacienții noștri și nu numai pentru pacienții cu probleme al ATM dar și pentru a nu a aduce pacienți ortodontici și cu reabilitări totale la disfuncții ATM. Vie SID – Viena School of Interdisciplinary Dentistry creată de profesorul Austriac Rudolf Slavicec este cel mai sigur și cel mai perfect concept în gnatologia modernă care poate trata cu succes și schimbă calitatea vieții pacienților cu disfuncții ATM.

De ce trebuie de tratat folosind principiile gnatologice?

Deoarece orice intervenție stomatologică fie o simplă obturație, fie o coroniță ceramică, ne vorbind de reabilitări totale pe implanturi sau fațete dentare, sau un tratament orthodontic, pot duce la schimbarea în spațiu a poziției mandibulei. Dacă aceasta construcție se integrează fără a modifica ceva în statica și dinamica a sistemului stomatognat, atunci ea va fi acceptată de sistem. Dar dacă va crea mici obstacole în statica și dinamica, atunci sistema nostră va interpreta aceasta ca obstacol și va încerca să se adapteze la situația creată.

Dar cu ce pret?

Careva muschi v-or fi mai tensionați decât alții și v-or lucra deja neoptimal ceea ce va duce la diferite compensări de-a lungul întregului lanț muscular craniosacral. Dar astfel de probleme pot aparea cu fiecare plombiță, coroniță etc. Din cauza acestor mici probleme, la prima vedere, cu timpul pot duce la disfuncții la nivelul ATM, coloana şi chiar SNC (Sistemul Nervos Central).


Ce recomandați pacienților?


Sper sa vă fie utilă informația de pe aceasta pagină și ulterior ve-ți fi prudenți în alegerea medicului sau clinicii pentru a planifica un tratament fie pentru DVS sau fie pentru persoanele dragi. Şi ţineţi minte că zâmbetele trebuie să fie atât frumoase cât și sănătoase! Vă urăm succese!