Carii la copii
Smalțul dinților este sensibil la afectiuni la orice vârstă, iar cariile se dezvoltă mai frecvent la copii. Cu toate acestea, unii părinți consideră greșit că această problemă poate fi trecută cu vederea la această vârstă fragedă. În practică, cariile netratate pot duce la transmiterea procesului patologic de la dinții de lapte la cei permanenți.
Caracteristici și simptome cheie
Cariile copiilor se caracterizează printr-o dezvoltare rapidă. Într-o perioadă scurtă de timp, caria poate afecta mai mulți dinți.
În faza inițială, cariile pe dinții copilului apar ca niște pete mici pe smalț. Copilul poate simți disconfort atunci când mănâncă ceva rece, fierbinte sau dulciuri. Dacă apar aceste simptome, trebuie să vă adresați imediat medicului stomatolog. În caz contrar, focarele de carii vor crește.
Cauzele cariilor la copii
Distrugerea smalțului este cauzată de bacteriile din placă dentară. Prin urmare, una dintre principalele premise pentru dezvoltarea cariilor dentare la copii este lipsa igienei bucale.
Există și alte cauze care provoacă caria.
- Conținut ridicat de carbohidrați în alimente.
- Scăderea imunității.
- Predispoziție genetică.
Dinții bebelușului încep sa se formeze în primul trimestru de sarcina și, prin urmare, bolile transferate de mama pot deveni una dintre cauzele bolilor din cavitatea bucală. În plus, medicii definesc așa-numitele carii cu biberon la copii. Cel mai adesea se formează pe dinții frontali din cauza alimentației copilului cu biberonul în timpul somnului.
Prevenirea afecțiunilor dentare la copii
Pentru a preveni cariile dinților de lapte, trebuie să urmați aceste reguli simple.
- Nu lăsa copilul să adoarmă cu biberonul sticlei de mâncare pentru bebeluși în gură.
- Asigurați-vă că urmați o igienă orală bună și învățați copilul să-și perieze dinții zilnic. Periați dinții împreună cu copilul pînă la 7-10 ani.
- Limitați consumul de dulciuri.
Pentru prevenirea cariilor la copii se aplică o procedură de fluorizare. Acoperirea smalțului cu o soluție specială este posibilă chiar și pentru cei mai mici pacienți. Fluorizarea dinților la copii nu le schimbă culoarea, se face rapid, face dinții rezistenți proceselor patologice.
Necesitatea tratamentului dinților de lapte este determinată de medicul dentist în baza rezultatelor examinării și, dacă este necesar, a unei examinări radiologice. Cavitățile cu carii sunt curățate mecanic și apoi dinții sunt restabiliți cu materiale speciale.
Este posibil să refuzați tratamentul?
Caria la vârsta de 2-4 ani este un fenomen răspândit. Această boală poate apărea și la vârsta de un an, ceea ce complică terapia. Cu toate acestea, problema dată trebuie tratată. Tratamentul cariilor dinților permanenți la copii este un proces mai îndelungat și mai complex decât tratarea dinților de lapte. Amânând vizita la medicul stomatolog, nu veți rezolva problema, ci doar o înrăutăți. Pe lângă faptul că procesele patologice ale dinților de lapte vor deveni permanente, poate să fie dereglată și ocluzia (mușcătura) și a estetica danturii.
Tratamentul cariilor la copii poate fi amânat doar cu aprobarea medicului dentist. Dacă un specialist determină ca dinții se vor schimba curând, este permis să refuzați terapia.
Clinica Denta Vita are facilități excelente pentru tratarea cariilor dentare la copii de vârste diferite. Specialiștii noștri au o experiență vastă de lucru cu copiii și vor putea convinge chiar și cei mai încăpățânați copii să accepte tratamentul.
Un avantaj considerabil este faptul că clinica noastră stomatologică este dotată cu un aparat de sedare cu oxid de azot (NO2) care ajută chiar și pacienții adulți să-și depășească frica de tratament dentar. Iar în momentul efectuarii anesteziei vom folosi un dispozitiv DENTAL VIBE, ce genereaza vibratii speciale, care la rândul lor duc la dispariția sau atenuarea senzațiilor de durere în timpul efectuarii anesteziei. Așadar, faceți o programare cu copiii sau pentru DVS și nu vă vom lăsa să plecați fără un zâmbet sănătos.