Ce este Gingivita?
Gingivita este stadiul inițial al afectiunii inflamatorii ale gingiilor. Atunci când nu este tratată oportun, boala progresează și trece în următoarea etapă – parodontita, care poate avea consecințe mult mai grave, cum ar fi atrofierea (distrugerea) țesutului osos din jurul dintelui. Boala este provocată de bacterii (mai rar viruși sau ciuperci).
Principalii agenți patogeni sunt considerați Actinomycetes comitans, Porphyromonas gingivalis, Bacteroides gingivalis, Streptococcus oralis. Aceste bacterii trăiesc în cavitatea bucală a unei persoane fără a provoca daune și se activează atunci când sistemul imunitar slăbește. Dar imediat ce rezistența organismului scade, se poate dezvolta gingivita.
Gingivita: Cauzele apariției
Cauzele gingivitei sunt:
- îngrijirea necorespunzătoare a cavității bucale;
- tratamentul întârziat al bolilor dinților și gingiilor sau lipsa acestora;
- lipsa de vitamine în dietă, în special a vitaminei C;
- diabet zaharat;
- boli ale sistemului respirator cauzate de virusuri, bacterii sau fungi;
- imunitate slabă;
- sarcina;
- fumat;
- patologii ale ocluziei (mușcăturii).
Majoritatea medicilor sunt de părerea că gingivita nu e o afecțiune separată, ci doar o consecință a altor boli.
Cine poate avea gingivită?
Oricine poate avea gingivită, de la un copil la un pensionar. La urma urmei, bacteriile ce o provoacă sunt foarte răspândite. Cu toate acestea, copiii de până la 6 ani suferă de gingivită mult mai des decât adulții și adolescenții.
La această vârstă, dinții copiilor cresc activ, aceasta deseori cauzând traume ale țesuturilor moi ale cavității bucale. Pe lângă aceasta copiii mai sunt și foarte curioși, vrând să încerce totul la gust. Odată ce infecția este adusă în cavitatea bucală, aceasta va declanșa gingivită.
Există un risc crescut de gingivită la adulții cărora le este frică sau nu pot să viziteze stomatologul în mod regulat. Îndepărtarea la timp a plăcii (pietrei), tratamentul cariilor cu restaurări biocompatibile, precum și periajul zilnic corect al dinților vor împiedica dezvoltarea bacteriilor și stopa dezvoltarea gingivitei.
Tipuri de gingivită
Medicii clasifică tipurile de gingivită în gingivită acută și cronică.
Gingivita cronică
Este cauzată de igiena orală slabă, depuneri semnificative pe dinți. Boala se manifestă în modul următor:
- nu sunt dureri sau inflamații vizibile
- gingiile sângerează ușor la spălarea dinților
- persistă un miros urât în cavitatea bucală
- pungi parodontale mărite
- este diagnosticată deseori în timpul examinărilor preventive
Gingivita acută
Această formă a maladii se manifestă într-o formă mai explicită și se împarte în gingivită hipertrofică, catarală, ulcerativă, gingivită necrotizantă și altele.
Simptomele sunt:
- înroșirea și umflarea gingiilor
- febră
- slăbiciune
- pruritul gingiilor
Gingivita ulcerativă se caracterizează prin formarea de ulcere pe gingii, durere la mestecarea alimentelor și spălarea dinților. Gingiile sângerează abundent.
Gingivita hipertrofică se asociază adesea cu modificările endocrine din organism. Se observă la gravide, adolescenți și pacienți cu diabet zaharat. În acest caz, volumul papilelor gingivale crește.
Gingivita atrofică poate fi recunoscută prin reducerea gingiilor în volum și dezgolirea rădăcinilor.
Gingivita ulceroasă necrotizantă este o necroză a papilelor interdentare. Este însoțită de inflamația mucoasei bucale, sângerare a gingiilor și o respirație urâtă, respingătoare. Poate fi însoțită de o creștere a temperaturii corpului. Cel mai bun mod de a preveni maladia este de a preveni gingivita. De îndată ce boala a apărut, este necesar ca aceasta să fie tratată cât mai urgent. Vizitați medicul stomatolog la fiecare șase luni pentru a preveni dezvoltarea afecțiunii. Programați-vă pentru un examen preventiv la Denta Vita, iar medicii noștri vă vor ajuta să vă mențineți dinții și gingiile sănătoase. La fiecare curățare profesională a dinților din clinica noastră, veți primi drept cadou un Master Class pentru curățarea dinților cu o perie de unică folosință.