Smalțul dinților: abraziune, eroziune și restaurare
Smalțul dinților șters este un proces natural care apare constant la masticarea alimentelor. În cazul unei ocluzii fiziologice (mușcături normală), pe dinții inferiori frontali se va șterge mai mult suprafața exterioară, iar pe dinții superiori se va șterge partea interioară. Pe suprafețele masticatorii, abraziunea conturului va schimba contactul din punctiform în unul plat și extins.
Tipuri de abraziune (ștergere) a dentiției
Deteriorarea dinților poate fi patologică sau fiziologică. Până la vârsta de 30 de ani, oamenii prezintă abraziune fiziologică a smalțului dinților. Adică aproximativ 30 de microni pe an, sau 0.3 mm timp de 10 ani. Patologic este, atunci când smalțul pe dinte s-a șters din cauza unor efecte mecanice, chimice sau biofizice asupra acestuia. Abraziunea dentară este mai frecventă la persoanele trecute de 30 de ani.
La aproximativ 66% dintre pacienți, smalțul de pe suprafața dintelui este distrus . 11% dintre pacienți suferă de eroziune a smalțului și a dentinei, iar 1% are smalțul dinților slab în stare agravată. Restul de 22% sunt persoane care nu suferă de această afecțiune. Astfel de statistici ne pun pe gânduri și ne motivează să luăm măsuri preventive.
De ce smalțul dinților se distruge în timp
Dezvoltarea patologică a uzurii dinților este influențată de factori precum:
- Alimentație, inclusiv consumul de alimente solide, fructe și apă minerală.
- Lucrul în industrii periculoase (suflante din sticlă, specialiști care lucrează în industria chimică, turnători).
- Factorii ereditari.
- Deprinderi nesănătoare, când cauzează defecte ale smalțului dinților din cauza neglijenței umane.
- Starea țesuturilor dentare (eroziunea smalțului dinților, defect în formă de pană).
- Constituția pacientului.
- Tehnologia de preparare a alimentelor.
- Prezența bolilor cronice endocrine.
- Tratamentul cu medicamente care afectează negativ smalțul dinților.
- Caracteristici ale sistemului nervos, inclusiv stres, nevroze.
Uneori distrugerea smalțului dinților în apropierea gingiilor are loc după pierderea dinților din cauza sarcinii. După instalarea protezelor dinții de prindere se deteriorează mai repede dacă nu sunt închiși cu coroane artificiale. Boala poate fi cauzată de o muncă fizică grea din cauza unei încleștare mai inconștiente a fălcilor datorită stresului.
Dacă deteriorarea smalțului dinților nu este tratată în niciun fel, va fi afectată articulația temporomandibulară. Ca urmare, vor exista dureri și pierderi de auz. Odată cu boala, smalțul va deveni sensibil la temperaturi scăzute, ridicate și mai târziu la iritanții mecanici și chimici.
Tratarea și restaurarea smalțului dinților
Procedura depinde de stadiul și severitatea bolii. Tratamentul este stabilit și implementat de un specialist al stomatologiei terapeutice și ortopedice.
Atunci când există o ocluzie incorectă, se recomandă purtarea gutierilor ortodontice, brecheților sau protecției danturii în timpul nopții sau purtarea permanenta, în funcție de vârsta pacientului.
În cazurile în care smalțul dinților din față sau dinții de masticat sau știrbit restaurarea dentiției este obligatorie. Pentru aceasta cel mai frecvent sunt utilizate materiale compozite. Ele soluționează problema rapid. Când smalțul dintelui este distrus, utilizarea ceramicii E-max deasemenea are rezultate bune. În acest caz, dinții vor fi șlifuiți minimal. Dentistul restabilește țesutul, crește înălțimea dintelui. Smaltul dinților este întărit, forma și volumul dintelui sunt restaurate. Pacientul recapătă funcțiile fonetice și masticatorii.
Defectul cuneiform a dintelui este o patologie cauzată de un defect al zonelor ale țesuturilor dure ale dintelui de la baza acestuia (în regiunea cervicală). Cei mai afectați sunt ca regulă incisivii, caninii și premolarii. Problema începe adesea după expunerea coletului dintelui pe suprafețele labiale sau bucale. Durerea poate lipsi. Datorită adâncimii defectului, coroana dintelui se poate rupe. Atunci când boala se află în etapă inițială dentiștii recomandă remineralizarea, atunci când e avansată – instalarea plombelor sau fațetelor (vinirurilor).
Vă recomandăm să vă adresați stomatologilor clinicii Denta Vita, iar noi vă vom ajuta să vă rezolvați orice probleme ce țin de știrbirea smalțului dentar. Puteți avea încredere în noi în tot ce ține de protezarea dentară. Cu cât mai curând ne veți contacta, cu atât va fi mai ușor, mai ieftin și mai rapid să vă salvăm zâmbetul.