Лечение пульпита
Tratament

Tratamentul pulpitei

Pulpa este o componență moale localizată în centrul dintelui, care conține vase de sânge și nervi, hrănind și susținând procesele metabolice din țesuturile înconjurătoare. Sensibilitatea ridicată a acestei zone la infecție favorizează inflamația ei. Pulpita este o afecțiune care se dezvoltă în urma unei leziuni infecțioase a pulpei.

Cauze ce provoacă patologia:

  • flora patogenă a cavității carioase profunde;
  • traume ale rădăcinii dintelui sau arsuri chimice în timpul tratamentului sau protezării, care facilitează accesul bacteriilor în zona pulpei;
  • infecția pătrunde prin fluxul sanguin.

Pulpita dinților: simptome

În primă etapă are loc inflamația nervului dentar (pulpa) și sensibilitatea la cald sau rece. Ulterior, ea se transformă în dureri intense permanente sau periodice. Analgezicele ameliorează durerea doar pentru o perioadă scurtă de timp. Acest lucru se datorează faptului că componentele moi edematoase ale pulpei sunt comprimate de țesuturile dure, acestea fiind limitate în spațiu.

În cazul în care nu este tratată, infecția se poate răspândi în parodonțiu și poate provoca inflamația apexului parodontal al rădăcinii dintelui. Coloniile de bacterii descompun nervul și duc la formarea unui abces purulent. Dacă pătrund în gingii, se formează un flux cu umflarea caracteristică a obrajilor, care poate fi însoțită de febră în tot corpul.

Principalele etape ale pulpitei:

  • inițială, însoțită de sensibilitate la stimuli externi;
  • acută;
  • purulentă;
  • cronică: fibroză, gangrenoasă, hipertrofică.

Pulpită acută

Sensibilitatea dintelui este caracterizată de o durere intensă, care apare ca reacție la frig sau la cald. În timpul nopții persistă o durere acută și hipotermie.

O trăsătură caracteristică e faptul că boala afectează adulții, însă se observă rar la copii, datorită particularităților anatomiei maxilarelor. La copii poate există pulpita traumatică.

Forme de pulpită acută:

  1. Focală
  2. Difuză

În primele 2 zile, se dezvoltă o formă focală de pulpită, care se formează în apropierea cavității infectate cu bacterii. Se caracterizează prin impulsuri dureroase intense și scurte în starea de repaus. Sindromul de durere este localizat în dintele afectat. Afecțiunea se complică din cauza denticulelor – formațiunilor minerale din pulpa deteriorată care apar la unii pacienți ca urmare a inflamației.

Când infecția coboară în regiunea rădăcinii dintelui, durerea devine difuză și radiază spre maxilar și templu, durerea se poate răspândi în nervul trigeminal sau în zona occiputului. Trebuie să fiți prudent dacă la cald disconfortul crește, iar mediul rece ameliorează starea: acesta este un indicator al supurației.

Etapa difuză se dezvoltă în termen de 2 săptămâni, după care medicii diagnostică pulpită cronică.

Pericolul de pulpită cronică

Această afecțiune este periculoasă, deoarece poate dura câțiva ani. O durere de dinți plictisitoare, deși nu dispare deloc, duce la atacuri acute periodice. Reacția la iritanții externi persistă, este dificil de mestecat cu dintele afectat. La această etapă a bolii are loc distrugerea țesuturilor dure ale dintelui. Pulpita netratată duce la extracția dinților, infiltrarea purulentă a țesuturilor maxilarului.

Periodizarea cursului cronic al patologiei:

  1. Pulpita fibroasă cronică: apare latent, cu sindrom de durere ușoară care apare la expunerea pulpei. Prezența cariilor profunde.
  2. Pulpita gangrenoasă: însoțită de senzație neplăcute de „presiune interioară”, durere în timpul mesei atunci când dintele este expus la rece sau la cald. Pulpa are o culoare cenușie murdară, ceea ce indică necroză tisulară. Apare respirația urâtă.
  3. Pulpita hipertrofică: cu distrugerea severă a coroanei dintelui, pulpa rămâne expusă și e afectată constant de stresul mecanic și infecție. Ca urmare a creșterii necontrolate a țesutului granulos, apare un polip, care crește în golurile ce sau format. La atingere sângerează, creează disconfort. Apar procese distructive în parodonțiu.

Metode de tratament

Tratamentul pulpitei acute se realizează în două moduri: conservator și chirurgical.

O metodă cruțătoare de tratament este pulpotomia. Stomatologul blochează procesul inflamator, păstrând dintele viu. Aceasta este o metodă ce cere un volum de lucru considerabil și care poate avea rezultate doar la începutul bolii. Pulpa este expusă și se aplică un medicament, care este protejat cu o plombă temporară. După câteva zile, starea pacientului se verifică printr-o radiografie, și în cazul în care tratamentul ajută se montează o plombă permanentă. Această metodă se folosește în stomatologia pediatrică.

Tratamentul chirurgical al pulpitei fără anestezie nu este posibil. Cea mai frecvent scenariu este extirparea pulpei. Metodele moderne sunt complet lipsite de durere și vă permit să păstrați un dinte fără nerv timp de mulți ani.

Extracția nervului se face sub anestezie generală sau locală. Medicul lucrează cu un instrument special, prelucrează (clătește) foarte bine canalele cu o soluție antibacteriană. Umplerea ermetică a canalelor se face pentru prevenirea reapariției inflamației.

Extirparea se efectuează în cadrul unei singure vizite și costă ieftin. Însă este foarte important ca toate operațiunile să fie efectuate profesional.

Prevenirea pulpitei se face prin consultarea stomatologului la timp și examinarea periodică a stării dinților.

Specialiștii clinicii Denta Vita vor fi fericiți să vă ajute să scăpați de pulpită. Cu ajutorul echipamentelor moderne și tomografiei dentare, examinăm starea cavității bucale și elabora strategii pentru tratament. Arsenalul nostru include numeroase metode de tratament dentar la prețuri accesibile.